Pirotska umetnost

Pirotska umetnost

16 February 2021

Naš čuveni stvaralac, poeta, lirik i boem, Miroslav Mika Antić je rekao: ''ljubav je jedina umetnost koja se bavi ljubavlju a ne umetnošću''. Dok je Oskar Vajld to više gledao sa umetničke strane: ''Umetnost je jedina ozbiljna stvar na svetu. A umetnik je jedina osoba koja nikad nije ozbiljna.'' Između ove dve definicije, jedne romantične, a druge više naučne, ili kritičarske, stoji neka prava istina. Ako je uopšte može i biti, jer kako definisati umetnost? Kako rečima definisati osećanje, ushićenje, emociju... Upravo zato postoje razne vrste umetnosti. Muzička, likovna, literarna...

Pa gde je onda tu Pirot? Sa svojim ćilimima. I svojim kačkavaljem. I svojom peglanom kobasicom. Pa baš tu. Jer za izradu jednog ćilima nije potrebna samo velika umešnost tkalje i njeni vredni prsti. Za rađanje ćilima je potrebno mnogo više i snažnije od toga. Ljubav. Emocija koja nema granice i čiji se samo potpis može videti na ćilimu. Nema dve iste ljubavi i dve iste emocije. Zato i nema dva ista ćilima. Zato je ćilim umetnost.

Kako može biti kačkavalj ili kobasica umetnost...? Možda za hedoniste i kulinare...? Ne. To jeste umetnost. Jer kao i ćilim, ne postoje dva ista kačkavalja, niti dve iste peglane. Iako su po istoj recepturi. Iako je isto mleko. Iako je isto meso. Iako su isti začini. Ali nije isto. Nije isti čovek koji pored svega što je potrebno za izradu, uloži i deo sebe. Svoje umeće, svoju posvećenost. Da, opet ljubav.

Ljubav je pokretačka snaga. Možda je i voleti Pirot samo po sebi umetnost. Kako god, jedan je jedini.


Najistaknutiji građani Pirota kroz istoriju (četvrti deo)

read more

Археолошки локалитети ЈИ Србија - Archaeological Sites SI Serbia https://fb.watch/99ozj-yexv/

read more

Pričanje priča jedan je od najvažnijih sadržalaca jedne civilizacije...

read more
Fudbal u Pirotu
25 October 2021

Istorijat najvažnije sporedne stvari na svetu, njen nastanak i razvoj u našem gradu

read more

„Ko se jednom napije vode sa Guševice, teško odlazi iz Pirota, a još ga teže zaboravlja“

read more

Kakve veze ima jedna od dve najuticajnije dinastije moderne istorije Srbije sa južnim krajevima oslobođenim za vreme Obrenovića

read more

Da li ovaj znak na ćilimu predstavlja zlo ili nešto drugo? Kako su nacisti „ocrnili“ simbol sunca i dobre sreće utkane u pirotski ćilim

read more

Najistaknutiji građani Pirota kroz istoriju (treći deo)

read more

Retki se usuđuju i da govore o tome, danas je to naša tema

read more

Najveće neotkriveno blago na Balkanu

read more

Mit ili istina? Ako je 17 rimskih careva rođeno na teritoriji današnje Srbije, zašto Atila ne bi mogao biti sahranjen u Krupcu...?

read more

Milan Piroćanac – prvi srpski moderni intelektualac

read more

Greška ikonopisaca ili jedinstveni prizor na svetskom nivou?

read more

Sukovski manastir je, poput Žiče, jedan od retkih u neposrednoj blizini glavnog putnog pravca i lako dostupan.

read more

Da li je majka poslednjeg vladara Romejskog carstva ktitor manastira Poganovo?

read more

Lekovito izvorište sakriveno unutar kanjona Gradašničke reke.

read more

Ne kaže se slučajno da je Pirot kapija istoka i zapada. Nezaobilazna destinacija na putu između Evrope i Azije.

read more

Dragoljub Jovanović - naučnik, političar, univerzitetski profesor, borac za slobodu...

read more

Svaki Piroćanac i bez gledanja može stići do kapije kuće Malog Riste. Čuveni konak ovog trgovca, a današnji muzej, sem brojnih istorijski vrednih predmeta čuva i mnoge tajne, kao i priče o stanovnicima Pirota tokom 19. veka.

read more

Lagano i sa uživanjem...

read more

Vojvoda ili razbojnik, srpski ili bugarski junak?

read more

Srednjovekovna građevina koja krije mnoge tajne.

read more
Njeno veličanstvo...
7 March 2021

... peglana kobasica

read more

Pirotski ćilimi su jedinstveni u svetu zbog načina izrade a nalaze se na Uneskovoj listi nematerijalnih kulturnih dobara Republike Srbije.

read more

Grnčari sa šireg prostora Pirota su bili nadaleko poznati. O tome govori i podatak o njihovoj brojnosti, po kojoj je u Srbiji 1914. godine ukupno bilo 173 grčnara. Od toga broja je 113 grnčara bilo samo iz Pirota. Najpoznatiji potiču iz sela Veliki i Mali Suvodol.

read more
Priča o kačkavalju
25 February 2021

Početkom XVIII veka su Crnovunci ili Karakačani, čiji su koreni povezani sa Grcima ili Cincarima, počeli proizvodnju kačkavalja i izvoz na sva tada velika i poznata tržišta. Staroplaninske padine bogate lekovitim biljem su predstavljale pogodnu ispašu za sortu ovaca koju su sami naselili, i dobru osnovu za visokokvalitetno mleko. Šezdesetih godina dvadesetog veka je bio zvaničan sir Bele kuće. Uz stara srpska vina, najbolji je pirotski kačkavalj.

read more
O Pirotskom ćilimu
17 February 2021

Naredne godine će se navršiti 130 godina od prvog zvaničnog pojavljivanja pirotskog ćilima na nekoj manifestaciji. Iz do tada običnog proizvoda za svakodnevnu upotrebu u domaćinstvu, pirotski ćilim je izrastao u statusni simbol, zaštitnika kuće i porodice, poslovne amajlije... Svojom neobičnom lepotom, originalnošću i dugovečnošću predstavlja pravo umetničko delo.

read more
Visa
Banca Intesa
Verifed by Visa