Jedinstvena u svetu – šta krije freska ćelavog Isusa?

Jedinstvena u svetu – šta krije freska ćelavog Isusa?

25 August 2021

„Samo u zemlji Srbiji“ poštapalica je koja se uglavnom koristi u negativnom kontekstu kada se priča o manjkavostima sistema i društva u kojem živimo. Kada na red dođe tema koja nas izdvaja od ostalih i ima pozitivna svojstva, uglavnom se preko nje pređe olako i brzo padne u zaborav.

Tako nešto događa se i sa selom Rsovci, u kome se nalazi crkva Svetog Petra i Pavla, čiji severni zid krasi freska, jedinstvena u hrišćanskom svetu.

Na njoj je Sin Božiji prikazan drugačije, mimo svih kanona i zakona po kojima je oslikavan u Romejskom carstvu, ali i pre njega.

Isus je oslikan kao mladić, gotovo bez kose, u odeći koja podseća na budističke odežde.

Veruje se da je freska nastala za vreme kneza Lazara, tokom čije vladavine su Srbiju posetili brojni vernici iz dalekog Sinaja. Sinaj, tačnije neke njegove tačke pominju se još u starom zavetu što samo po sebi govori koliki značaj ima za Hrišćanstvo, kao i vernici tog porekla koji su po verovanju istoričara oslikali Isusa na ovaj način.

Neki pak veruju da su neuki žitelji obližnjeg sela pokušali da na ovaj način umilostive Boga nadajući da će im podariti više sreće i omogućiti bolji život.

Meštani sela Rsovci veruju da se na jednoj od stena ukazuje i lik Bogorodice, a samu pećinu vezuju i za jednu od lokacija zakopanog blaga popa Martina.

Istoričari i arheolozi među našim savremenicima još uvek ne pokušavaju da odgonetnu ovu misteriju. Ostaje nada da će sledeća generacija postupati mudrije sa ovim, ali i ostalim draguljima istorije koje su nam ostavili naši preci.

Autor: Nenad Stanković


Najistaknutiji građani Pirota kroz istoriju (četvrti deo)

read more

Археолошки локалитети ЈИ Србија - Archaeological Sites SI Serbia https://fb.watch/99ozj-yexv/

read more

Pričanje priča jedan je od najvažnijih sadržalaca jedne civilizacije...

read more
Fudbal u Pirotu
25 October 2021

Istorijat najvažnije sporedne stvari na svetu, njen nastanak i razvoj u našem gradu

read more

„Ko se jednom napije vode sa Guševice, teško odlazi iz Pirota, a još ga teže zaboravlja“

read more

Kakve veze ima jedna od dve najuticajnije dinastije moderne istorije Srbije sa južnim krajevima oslobođenim za vreme Obrenovića

read more

Da li ovaj znak na ćilimu predstavlja zlo ili nešto drugo? Kako su nacisti „ocrnili“ simbol sunca i dobre sreće utkane u pirotski ćilim

read more

Najistaknutiji građani Pirota kroz istoriju (treći deo)

read more

Najveće neotkriveno blago na Balkanu

read more

Mit ili istina? Ako je 17 rimskih careva rođeno na teritoriji današnje Srbije, zašto Atila ne bi mogao biti sahranjen u Krupcu...?

read more

Milan Piroćanac – prvi srpski moderni intelektualac

read more

Greška ikonopisaca ili jedinstveni prizor na svetskom nivou?

read more

Sukovski manastir je, poput Žiče, jedan od retkih u neposrednoj blizini glavnog putnog pravca i lako dostupan.

read more

Da li je majka poslednjeg vladara Romejskog carstva ktitor manastira Poganovo?

read more

Lekovito izvorište sakriveno unutar kanjona Gradašničke reke.

read more

Ne kaže se slučajno da je Pirot kapija istoka i zapada. Nezaobilazna destinacija na putu između Evrope i Azije.

read more

Dragoljub Jovanović - naučnik, političar, univerzitetski profesor, borac za slobodu...

read more

Svaki Piroćanac i bez gledanja može stići do kapije kuće Malog Riste. Čuveni konak ovog trgovca, a današnji muzej, sem brojnih istorijski vrednih predmeta čuva i mnoge tajne, kao i priče o stanovnicima Pirota tokom 19. veka.

read more

Lagano i sa uživanjem...

read more

Vojvoda ili razbojnik, srpski ili bugarski junak?

read more

Srednjovekovna građevina koja krije mnoge tajne.

read more
Njeno veličanstvo...
7 March 2021

... peglana kobasica

read more

Pirotski ćilimi su jedinstveni u svetu zbog načina izrade a nalaze se na Uneskovoj listi nematerijalnih kulturnih dobara Republike Srbije.

read more

Grnčari sa šireg prostora Pirota su bili nadaleko poznati. O tome govori i podatak o njihovoj brojnosti, po kojoj je u Srbiji 1914. godine ukupno bilo 173 grčnara. Od toga broja je 113 grnčara bilo samo iz Pirota. Najpoznatiji potiču iz sela Veliki i Mali Suvodol.

read more
Priča o kačkavalju
25 February 2021

Početkom XVIII veka su Crnovunci ili Karakačani, čiji su koreni povezani sa Grcima ili Cincarima, počeli proizvodnju kačkavalja i izvoz na sva tada velika i poznata tržišta. Staroplaninske padine bogate lekovitim biljem su predstavljale pogodnu ispašu za sortu ovaca koju su sami naselili, i dobru osnovu za visokokvalitetno mleko. Šezdesetih godina dvadesetog veka je bio zvaničan sir Bele kuće. Uz stara srpska vina, najbolji je pirotski kačkavalj.

read more
O Pirotskom ćilimu
17 February 2021

Naredne godine će se navršiti 130 godina od prvog zvaničnog pojavljivanja pirotskog ćilima na nekoj manifestaciji. Iz do tada običnog proizvoda za svakodnevnu upotrebu u domaćinstvu, pirotski ćilim je izrastao u statusni simbol, zaštitnika kuće i porodice, poslovne amajlije... Svojom neobičnom lepotom, originalnošću i dugovečnošću predstavlja pravo umetničko delo.

read more
Pirotska umetnost
16 February 2021

Da li zaista postoji nešto što se može nazvati pirotskom umetnošću?

read more
Visa
Banca Intesa
Verifed by Visa