Manastir Mara

Za ovu šaru vezana je legenda, po kojoj je mladu tkalju Maru, obesčastio neki klevetnik, kome je ona, da bi ga osudila, izatkala i poslala ćilim sa šarom laj kuče (psu laj), posle čega je olajavač izvršio samoubistvo. Devojka je nakon toga stupila u manastir, i celog života tkala ovu šaru, koja je po njoj nazvana.

 

Kako su i sve kaluđerice naučile da tkaju ovu šaru, postala je obeležje ovog manastira, pa su i manastir i šara na ćilimu dobili naziv Manastir Mara. Polje ćilima je uvek u crvenoj boji kao i ploča, a spoljni i unutrašnji ćenar u crnoj boji, sa tačno određenim ornamentima. U centralnom delu polja je drvo života sa plodovima i stilizacijom ptica i životinja, i vencem od nemačkih kutija. Izvan venca, slobodan prostor ispunjava veći broj drva života u saksiji sa plodovima, životinjama i pticama.

 

Na ćilimu većeg formata, pored venca sa nemačkim kutijama, stavlja se venac sa kubetima, kao i ljudske figure na sredini ćilima, sa leve i desne strane, između spoljnjeg venca i unutrašnjeg ćenara. Ženska figura je postavljena sa ibrikom, a muška drži nož u ruci. Unutrašnji ćenar je sa šarom bademčići, na ploči šara lale, a spoljni ćenar je ispunjen motivom cveća u vazi.

Delivery
Delivery

ETHNO BOUTIQUE PTP PIROT vrši isporuku od vrata do vrata za sve porudžbine u saradnji sa kurirskom službom POST EXPRESS. Vaša porudžbina će biti isporučena u roku od 3 do 10 radnih dana od dana kada ETHNO BOUTIQUE PTP PIROT potvrdi porudžbinu. Isporuka robe se ne vrši vikendom,državnim i verskim praznicima u skladu sa Zakonom o državnim i drugim praznicima u RS.

Troškovi dostave se obračunavaju u skladu sa cenovnikom kurirske službe POST EXPRESS u okviru JP ‘’Pošta Srbije’’ www.postexpress.rs 

Za porudžbine preko 15.000 RSD isporuka je BESPLATNA. Troškovi isporuke za inostranstvo su na teretu kupca.

Za porudžbinu ĆILIMA, potrebno je izvršiti avansnu uplatu 50% od cene proizvoda. Takođe, navedeni rok izrade je definisan za jedan ćilim.

Vreme isporuke se može produžiti usled okolnosti koje su van uticaja ETHNO BOUTIQUE PTP PIROT (kvar, obustava rada kurirskih službi, saobraćajne gužve i nezgode, vremenski uslovi, praznici i dr.)

 

Vreme isporuke može biti produženo za vreme praznika usled povećanog obima posla.

Isporuka robe se vrši na adresu koju ste naveli prilikom registracije.

Isporuka robe se vrši putem kurirske službe POST EXPRESS.

 

Ukoliko imate problem sa dostavom robe, možete nas kontaktirati na e-mail adresu: office@etnobutik.rs .

Visa
Banca Intesa
Verifed by Visa