GRNČARIJA

Tokom XIX veka je na teritoriji Pirota postojalo oko 40 grnčarskih radionica, što ga je kvalifikovalo kao grnčarski centar. Ubrzanim razvojem većih gradova pirotske ''testidžije'' kako su ih zvali, po turcizmu usvojenom za posudi za vodu poznatoj i kao stovna, su napuštale svoj grad pa je preostalo tek nekoliko radnji.

Tradicionalan način izrade predmeta od gline je sačuvan i danas, na nožnom kolu. Nekada su svi proizvedeni predmeti imali i svoju upotrebnu vrednost u ondašnjim domaćinstvima (grne - za kuvanje jela na otvorenom ognjištu, testija, kondir, čiraci - svećnjaci, pištaljke, lule, zanatska pomagala...).

Danas proizvodi od gline imaju više umetničku od upotrebne vrednosti, iako se sve više koriste tradicionalni predmeti kod raznih običaja i svečanosti. Za te prilike je naročito bitno da je predmet lepo ukrašen i obojen. A svakako najlepše boje i ornamentika vuku korene sa pirotskog ćilima pa je to i bila inspiracija za Piroćanku Jelenu Rančić koja se tradicionalno bavi oslikavanjem grnčarije. Svi proizvodi su izrađeni od pečene gline, oslikani aero temperama i lakirani uljanim lakom.

Сортировать по
Visa
Banca Intesa
Verifed by Visa