Pirotska umetnost

Pirotska umetnost

16 февраль 2021

Naš čuveni stvaralac, poeta, lirik i boem, Miroslav Mika Antić je rekao: ''ljubav je jedina umetnost koja se bavi ljubavlju a ne umetnošću''. Dok je Oskar Vajld to više gledao sa umetničke strane: ''Umetnost je jedina ozbiljna stvar na svetu. A umetnik je jedina osoba koja nikad nije ozbiljna.'' Između ove dve definicije, jedne romantične, a druge više naučne, ili kritičarske, stoji neka prava istina. Ako je uopšte može i biti, jer kako definisati umetnost? Kako rečima definisati osećanje, ushićenje, emociju... Upravo zato postoje razne vrste umetnosti. Muzička, likovna, literarna...

Pa gde je onda tu Pirot? Sa svojim ćilimima. I svojim kačkavaljem. I svojom peglanom kobasicom. Pa baš tu. Jer za izradu jednog ćilima nije potrebna samo velika umešnost tkalje i njeni vredni prsti. Za rađanje ćilima je potrebno mnogo više i snažnije od toga. Ljubav. Emocija koja nema granice i čiji se samo potpis može videti na ćilimu. Nema dve iste ljubavi i dve iste emocije. Zato i nema dva ista ćilima. Zato je ćilim umetnost.

Kako može biti kačkavalj ili kobasica umetnost...? Možda za hedoniste i kulinare...? Ne. To jeste umetnost. Jer kao i ćilim, ne postoje dva ista kačkavalja, niti dve iste peglane. Iako su po istoj recepturi. Iako je isto mleko. Iako je isto meso. Iako su isti začini. Ali nije isto. Nije isti čovek koji pored svega što je potrebno za izradu, uloži i deo sebe. Svoje umeće, svoju posvećenost. Da, opet ljubav.

Ljubav je pokretačka snaga. Možda je i voleti Pirot samo po sebi umetnost. Kako god, jedan je jedini.


Najistaknutiji građani Pirota kroz istoriju (četvrti deo)

Подробнее

Археолошки локалитети ЈИ Србија - Archaeological Sites SI Serbia https://fb.watch/99ozj-yexv/

Подробнее

Pričanje priča jedan je od najvažnijih sadržalaca jedne civilizacije...

Подробнее
Fudbal u Pirotu
25 октябрь 2021

Istorijat najvažnije sporedne stvari na svetu, njen nastanak i razvoj u našem gradu

Подробнее
Guševica – svedok jednog vremena
21 октябрь 2021

„Ko se jednom napije vode sa Guševice, teško odlazi iz Pirota, a još ga teže zaboravlja“

Подробнее
Karađorđevići i Piroćanci
15 октябрь 2021

Kakve veze ima jedna od dve najuticajnije dinastije moderne istorije Srbije sa južnim krajevima oslobođenim za vreme Obrenovića

Подробнее

Da li ovaj znak na ćilimu predstavlja zlo ili nešto drugo? Kako su nacisti „ocrnili“ simbol sunca i dobre sreće utkane u pirotski ćilim

Подробнее

Najistaknutiji građani Pirota kroz istoriju (treći deo)

Подробнее

Retki se usuđuju i da govore o tome, danas je to naša tema

Подробнее

Najveće neotkriveno blago na Balkanu

Подробнее

Mit ili istina? Ako je 17 rimskih careva rođeno na teritoriji današnje Srbije, zašto Atila ne bi mogao biti sahranjen u Krupcu...?

Подробнее

Milan Piroćanac – prvi srpski moderni intelektualac

Подробнее

Greška ikonopisaca ili jedinstveni prizor na svetskom nivou?

Подробнее

Sukovski manastir je, poput Žiče, jedan od retkih u neposrednoj blizini glavnog putnog pravca i lako dostupan.

Подробнее

Da li je majka poslednjeg vladara Romejskog carstva ktitor manastira Poganovo?

Подробнее

Lekovito izvorište sakriveno unutar kanjona Gradašničke reke.

Подробнее

Ne kaže se slučajno da je Pirot kapija istoka i zapada. Nezaobilazna destinacija na putu između Evrope i Azije.

Подробнее

Dragoljub Jovanović - naučnik, političar, univerzitetski profesor, borac za slobodu...

Подробнее

Svaki Piroćanac i bez gledanja može stići do kapije kuće Malog Riste. Čuveni konak ovog trgovca, a današnji muzej, sem brojnih istorijski vrednih predmeta čuva i mnoge tajne, kao i priče o stanovnicima Pirota tokom 19. veka.

Подробнее
Kako pojesti peglanu kobasicu...?
26 апрель 2021

Lagano i sa uživanjem...

Подробнее

Vojvoda ili razbojnik, srpski ili bugarski junak?

Подробнее

Srednjovekovna građevina koja krije mnoge tajne.

Подробнее
Njeno veličanstvo...
7 март 2021

... peglana kobasica

Подробнее

Pirotski ćilimi su jedinstveni u svetu zbog načina izrade a nalaze se na Uneskovoj listi nematerijalnih kulturnih dobara Republike Srbije.

Подробнее

Grnčari sa šireg prostora Pirota su bili nadaleko poznati. O tome govori i podatak o njihovoj brojnosti, po kojoj je u Srbiji 1914. godine ukupno bilo 173 grčnara. Od toga broja je 113 grnčara bilo samo iz Pirota. Najpoznatiji potiču iz sela Veliki i Mali Suvodol.

Подробнее
Priča o kačkavalju
25 февраль 2021

Početkom XVIII veka su Crnovunci ili Karakačani, čiji su koreni povezani sa Grcima ili Cincarima, počeli proizvodnju kačkavalja i izvoz na sva tada velika i poznata tržišta. Staroplaninske padine bogate lekovitim biljem su predstavljale pogodnu ispašu za sortu ovaca koju su sami naselili, i dobru osnovu za visokokvalitetno mleko. Šezdesetih godina dvadesetog veka je bio zvaničan sir Bele kuće. Uz stara srpska vina, najbolji je pirotski kačkavalj.

Подробнее
O Pirotskom ćilimu
17 февраль 2021

Naredne godine će se navršiti 130 godina od prvog zvaničnog pojavljivanja pirotskog ćilima na nekoj manifestaciji. Iz do tada običnog proizvoda za svakodnevnu upotrebu u domaćinstvu, pirotski ćilim je izrastao u statusni simbol, zaštitnika kuće i porodice, poslovne amajlije... Svojom neobičnom lepotom, originalnošću i dugovečnošću predstavlja pravo umetničko delo.

Подробнее
Visa
Banca Intesa
Verifed by Visa