Kako pojesti peglanu kobasicu...?

Kako pojesti peglanu kobasicu...?

26 апрель 2021

O pirotskoj peglanoj kobasici se može puno saznati sa interneta: i kada je i zašto počela da se pravi, i od čega se pravi, i kako se pegla i... Ali se nigde ne može naći... kako se konzumira!

E sad, naravno, šaljivdžije bi rekli ustima, pa naravno kad je prehrambeni proizvod. Ali to nije kao i svaki drugi suhomesnati proizvod. Ovo je jedinstveno u svetu i kao takvo, pre svega je moramo poštovati i umeti da uživamo u njoj.

Neki kažu da ima svakojaka svojstva, ali ja ne bih o tome. Jer je to nakon konzumacije... Ovo se odnosi na samo skidanje creva ili omotača, prepoznavanje kvaliteta i sečenje.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pre svega je potrebno skinuti ambalažu (sl. 1). Najčešće se pakuje i dobija u vakuumiranom stanju, ali to nije obavezno, jer zavisi od toga u koje doba godine se konzumira i koliko je pre konzumacije bila osušena i spremna za upotrebu.

  Slika 1

 

Nakon uklanjanja ambalaže potrebno je deo (u prikazanom slučaju celu) peglane kobasice koji planiramo da očistimo, nakvasiti pod mlazom mlake vode 20-ak sekundi (sl. 2). Ovo je neophodno da bi se crevo, koje je prirodno i zove se satlinka (ukoliko je ovčije tanko crevo upotrebljeno za punjenje) ili pajtan (ukoliko je goveđe tanko crevo u pitanju), lagano skinulo sa sadržaja peglane kobasice.  Ukoliko bi ona bila suva, ne bi se lako očistila, crevo bi se kidalo i došlo bi do lomljenja peglane ako je koji procenat suvlja nego što je uobičajeno (kad se izvadi iz frižidera nakon nekoliko dana stajanja u istom).

  Slika 2

 

Potom veoma oštrim nožem pravimo plitak rez po obodu kobasice i skidamo sa dela koji će biti isečen (sl.3).

  Slika 3

 

Time smo peglanu pripremili za konačno sečenje i konzumaciju. Ona se seče pod određenim uglom u odnosu na vertikalnu osu (oko 750), ali nije pravilo. Seče se na parčad debljine ne veće od 1mm (sl. 4). Takođe, može se seći i uzduž pa ćete tako dobiti listiće dužine i do 15-ak cm u zavisnosti od oblika i veličine komada peglane kobasice koji ste pripremili. Kvalitetna peglana (u smislu samog načina peglanja i sušenja) je po preseku iste boje gledano od oboda ka sredini. Kvalitetnu peglanu karakteriše elastičnost svakog parčeta: može se uvrnuti oko svoje uzdužne ose i nakon opuštanja se vraća u prvobitni položaj bez kidanja i menjanja forme.

    Slika 4

 

Sama konzumacija se odvija lagano kako bi se osetile sve arome najkvalitetnijeg mesa koje se u njoj sadrži.

Pirotska peglana kobasica može da se služi uz predjelo, i tada se može uz nju popiti bilo koje žestoko piće (viski ne preporučujem zbog sladunjavog ukusa), ili nakon jela a može i samo kao meze, kada je najbolja uz neko jače crno vino (sovinjon, a može i crna tamjanika).

U svakom slučaju, doživljaj konzumiranja pirotske peglane kobasice je jedinstven i neponovljiv.

Prijatno! I živeli...

 

Lj. & O.S.


Najistaknutiji građani Pirota kroz istoriju (četvrti deo)

Подробнее

Археолошки локалитети ЈИ Србија - Archaeological Sites SI Serbia https://fb.watch/99ozj-yexv/

Подробнее

Pričanje priča jedan je od najvažnijih sadržalaca jedne civilizacije...

Подробнее
Fudbal u Pirotu
25 октябрь 2021

Istorijat najvažnije sporedne stvari na svetu, njen nastanak i razvoj u našem gradu

Подробнее
Guševica – svedok jednog vremena
21 октябрь 2021

„Ko se jednom napije vode sa Guševice, teško odlazi iz Pirota, a još ga teže zaboravlja“

Подробнее
Karađorđevići i Piroćanci
15 октябрь 2021

Kakve veze ima jedna od dve najuticajnije dinastije moderne istorije Srbije sa južnim krajevima oslobođenim za vreme Obrenovića

Подробнее

Da li ovaj znak na ćilimu predstavlja zlo ili nešto drugo? Kako su nacisti „ocrnili“ simbol sunca i dobre sreće utkane u pirotski ćilim

Подробнее

Najistaknutiji građani Pirota kroz istoriju (treći deo)

Подробнее

Retki se usuđuju i da govore o tome, danas je to naša tema

Подробнее

Najveće neotkriveno blago na Balkanu

Подробнее

Mit ili istina? Ako je 17 rimskih careva rođeno na teritoriji današnje Srbije, zašto Atila ne bi mogao biti sahranjen u Krupcu...?

Подробнее

Milan Piroćanac – prvi srpski moderni intelektualac

Подробнее

Greška ikonopisaca ili jedinstveni prizor na svetskom nivou?

Подробнее

Sukovski manastir je, poput Žiče, jedan od retkih u neposrednoj blizini glavnog putnog pravca i lako dostupan.

Подробнее

Da li je majka poslednjeg vladara Romejskog carstva ktitor manastira Poganovo?

Подробнее

Lekovito izvorište sakriveno unutar kanjona Gradašničke reke.

Подробнее

Ne kaže se slučajno da je Pirot kapija istoka i zapada. Nezaobilazna destinacija na putu između Evrope i Azije.

Подробнее

Dragoljub Jovanović - naučnik, političar, univerzitetski profesor, borac za slobodu...

Подробнее

Svaki Piroćanac i bez gledanja može stići do kapije kuće Malog Riste. Čuveni konak ovog trgovca, a današnji muzej, sem brojnih istorijski vrednih predmeta čuva i mnoge tajne, kao i priče o stanovnicima Pirota tokom 19. veka.

Подробнее

Vojvoda ili razbojnik, srpski ili bugarski junak?

Подробнее

Srednjovekovna građevina koja krije mnoge tajne.

Подробнее
Njeno veličanstvo...
7 март 2021

... peglana kobasica

Подробнее

Pirotski ćilimi su jedinstveni u svetu zbog načina izrade a nalaze se na Uneskovoj listi nematerijalnih kulturnih dobara Republike Srbije.

Подробнее

Grnčari sa šireg prostora Pirota su bili nadaleko poznati. O tome govori i podatak o njihovoj brojnosti, po kojoj je u Srbiji 1914. godine ukupno bilo 173 grčnara. Od toga broja je 113 grnčara bilo samo iz Pirota. Najpoznatiji potiču iz sela Veliki i Mali Suvodol.

Подробнее
Priča o kačkavalju
25 февраль 2021

Početkom XVIII veka su Crnovunci ili Karakačani, čiji su koreni povezani sa Grcima ili Cincarima, počeli proizvodnju kačkavalja i izvoz na sva tada velika i poznata tržišta. Staroplaninske padine bogate lekovitim biljem su predstavljale pogodnu ispašu za sortu ovaca koju su sami naselili, i dobru osnovu za visokokvalitetno mleko. Šezdesetih godina dvadesetog veka je bio zvaničan sir Bele kuće. Uz stara srpska vina, najbolji je pirotski kačkavalj.

Подробнее
O Pirotskom ćilimu
17 февраль 2021

Naredne godine će se navršiti 130 godina od prvog zvaničnog pojavljivanja pirotskog ćilima na nekoj manifestaciji. Iz do tada običnog proizvoda za svakodnevnu upotrebu u domaćinstvu, pirotski ćilim je izrastao u statusni simbol, zaštitnika kuće i porodice, poslovne amajlije... Svojom neobičnom lepotom, originalnošću i dugovečnošću predstavlja pravo umetničko delo.

Подробнее
Pirotska umetnost
16 февраль 2021

Da li zaista postoji nešto što se može nazvati pirotskom umetnošću?

Подробнее
Visa
Banca Intesa
Verifed by Visa