Svetislav Kari Pešić – pogled sa vrha sveta

Svetislav Kari Pešić – pogled sa vrha sveta

15 сентябрь 2021

Za sve njegove medalje i pehare ne bi imalo mesta ni u kući “malog Riste”, sa najvećim imenima svetske košarke je na “ti”, a odnedavno je postao i član Fibine “kuće slavnih” gde će mu, dok je god ovog sporta, društvo praviti velikani poput Aleksandra Nikolića, Ranka Žeravice, Dušana Ivkovića…

Svaki dalji (a i ovaj dosadašnji) uvod je suvišan, danas pažnju posvećujemo živoj legend igre pod obručima, Svetislavu Pešiću.

Veliki uspesi u trenerskoj profesiji pomalo su i potisnuli sećanja na igračke dane ponosnog Piroćanca, i njegov put koji ga je od Pirota, preko Partizana vodio do Bosne sa kojom se popeo na krov Evrope.

Tadašnji gigant jugoslovenske košarke našao se u finalu Kupa šampiona Evrope gde je, predvođen Mirzom Delibašićem , napravio do tada najveći uspeh na ovim prostorima. Italijanski Emerson bila je poslednja prepreka koju su puleni Bogdana Tanjevića preskočili u napetoj atmosferi francuskog grada Grenobla.

Sa trideset godina Kari je po prvi put osetio težinu zlatne medalje na grudima, a kako se kasnije ispostavilo, to je bio samo početak njegovog pojavljivanja na vrhove šampionskih postolja, na kojima je, čini se, sudbinski određen da bude.

Nakon više nego uspešne igračke karijere, preselio se na klupu, tek obešene o kiln patike zamenjene su trenerskim odelom, tablom i flomasterom.

Već na prvi pogled je bilo jasno da će Pešić postati vrhunski trener, njegovo “šaranje” po trenerskoj tabli ekipa je sprovodila u delo tačno i precizno.

Igra koja podrazumeva fizičku dominaciju, agresivnost na obe strane terena, kao i šampionski duh postale su osnovne karakteristike Karijevih ekipa, i njegov svojevrsni “trade mark”.

Kao trener “svojoj” Bosni doneo je po trofej prvenstva i kupa Jugoslavije, tada možda i najjače lige Evrope.

Na reprezentaciji je “diplomski rad” položio vrlo brzo, tri godine rada u mlađim kategorijama reprezentacije Jugoslavije i isto toliko zlatnih medalja, jedno svetsko i dva evropska.

Čak je i Nemačku košarku postavio na mapu sveta, predvodio je njihovu nacionalnu selekciju do titule Evropskog prvenstva 1993. u Nemačkoj, a put njegovih uspeha u berlinskoj Albi, i nešto kasnije u Bajernu iz Minhena, nastavio je i njegov sin Marko, a sada tim dobro utabanim putem korača i najmladji član porodice Pešić, Luka.

Ipak, legenda se postaje u reprezentaciji, tako kaže većina onih koji su taj status odavno dobili.

Dominantno osvojena titula na Evropskom šampionatu u Turskoj bila je uvertira za ono što će kasnije postati jedan od najvećih uspeha Pešićeve karijere, ali i domaće košarke uopšte.

Indijanapolis 2002. godine, kuća “drim tima”, mačke pored koje su ostale reprezentacije izgledale kao miševi.

Međutim, naša se reprezentacija razlikovala od ostalih, na američko tlo sletela je sa oreolom šampiona Evrope, pojačana je i Vladom Divcem koji se nakon tri godine vratio u nacionalni dres, ne bi li pomogao svojim saigračima da ostvare najveći mogući rezultat.

Naravno, povratak legendarnog centra bio je samo jedan mali deo velikog plana Svetislava Pešića, na čiju se molbu Divac i vratio.

Taj plan i nije išao kako se očekivalo, dva kiksa tokom grupne faze uveli su našu ekipu u nezavidan položaj pred nastupajuću “nokaut” fazu u kojoj su nam već u četvrtfinalu bili dodeljeni prvi favoriti turnira.

Redži Miler, Pol Pirs, Merion, Brend, Dejvis… Veliki tim velikih ambicija, jednom rečju.

Te noći u Srbiji se nije spavalo. Sama utakmica počela je dva sata nakon ponoći, a završila se pred zoru, onako kako smo se svi nadali.

Fanatična energija naših reprezentativaca, mala škola košarke Dejana Bodiroge, “ludačke” trojke koje su obeležile karijeru Milana Gurovića, na sve to i fantastična izdanja Divca, Stojakovića, Jarića i ostalih, sve zajedno kulminiralo je u trijumf i delirijum među brojnim navijačima koji su osvanuli prisustvujući stvaranju istorije.

Nakon prvorazrednog iznenađenja usledio je trijumf nad Novim Zelandom, a onda i triler-drama u režiji nas i selekcije Argentine.

Četrdeset minuta borbe nije bilo dovoljno, produžeci su odlučili ko će otići stepenik više na pobedničkom postolju, do danas poslednje zlato sa Svetskog prvenstva osvojili su reprezentativci Srbije predvođeni Svetislavom Pešićem.

Uspeh koji se i dan danas prepričava, a čiji su akteri, svi do jednog, ušli u legendu.

U sumrak svoje velike karijere, Kari je, kako se sve više “šuška”, pred novim izazovom.

Reprezentacija Srbije rezultatski se nalazi u padu, potrebna je promena koja će doneti instant rezultat, a ko je bolje rešenje od čoveka čiju karijeru prati zlatni sjaj.

Ovom rečenicom završavamo tekst posvećen našem sugrađaninu, istinskoj legendi grada i sporta kojem je posvetio svoj život, uz nadu da ćemo ga još jednom gledati na klupi naše reprezentacije.

Autor: Nenad Stanković

 

 

 

 


Najistaknutiji građani Pirota kroz istoriju (četvrti deo)

Подробнее

Археолошки локалитети ЈИ Србија - Archaeological Sites SI Serbia https://fb.watch/99ozj-yexv/

Подробнее

Pričanje priča jedan je od najvažnijih sadržalaca jedne civilizacije...

Подробнее
Fudbal u Pirotu
25 октябрь 2021

Istorijat najvažnije sporedne stvari na svetu, njen nastanak i razvoj u našem gradu

Подробнее
Guševica – svedok jednog vremena
21 октябрь 2021

„Ko se jednom napije vode sa Guševice, teško odlazi iz Pirota, a još ga teže zaboravlja“

Подробнее
Karađorđevići i Piroćanci
15 октябрь 2021

Kakve veze ima jedna od dve najuticajnije dinastije moderne istorije Srbije sa južnim krajevima oslobođenim za vreme Obrenovića

Подробнее

Da li ovaj znak na ćilimu predstavlja zlo ili nešto drugo? Kako su nacisti „ocrnili“ simbol sunca i dobre sreće utkane u pirotski ćilim

Подробнее

Retki se usuđuju i da govore o tome, danas je to naša tema

Подробнее

Najveće neotkriveno blago na Balkanu

Подробнее

Mit ili istina? Ako je 17 rimskih careva rođeno na teritoriji današnje Srbije, zašto Atila ne bi mogao biti sahranjen u Krupcu...?

Подробнее

Milan Piroćanac – prvi srpski moderni intelektualac

Подробнее

Greška ikonopisaca ili jedinstveni prizor na svetskom nivou?

Подробнее

Sukovski manastir je, poput Žiče, jedan od retkih u neposrednoj blizini glavnog putnog pravca i lako dostupan.

Подробнее

Da li je majka poslednjeg vladara Romejskog carstva ktitor manastira Poganovo?

Подробнее

Lekovito izvorište sakriveno unutar kanjona Gradašničke reke.

Подробнее

Ne kaže se slučajno da je Pirot kapija istoka i zapada. Nezaobilazna destinacija na putu između Evrope i Azije.

Подробнее

Dragoljub Jovanović - naučnik, političar, univerzitetski profesor, borac za slobodu...

Подробнее

Svaki Piroćanac i bez gledanja može stići do kapije kuće Malog Riste. Čuveni konak ovog trgovca, a današnji muzej, sem brojnih istorijski vrednih predmeta čuva i mnoge tajne, kao i priče o stanovnicima Pirota tokom 19. veka.

Подробнее
Kako pojesti peglanu kobasicu...?
26 апрель 2021

Lagano i sa uživanjem...

Подробнее

Vojvoda ili razbojnik, srpski ili bugarski junak?

Подробнее

Srednjovekovna građevina koja krije mnoge tajne.

Подробнее
Njeno veličanstvo...
7 март 2021

... peglana kobasica

Подробнее

Pirotski ćilimi su jedinstveni u svetu zbog načina izrade a nalaze se na Uneskovoj listi nematerijalnih kulturnih dobara Republike Srbije.

Подробнее

Grnčari sa šireg prostora Pirota su bili nadaleko poznati. O tome govori i podatak o njihovoj brojnosti, po kojoj je u Srbiji 1914. godine ukupno bilo 173 grčnara. Od toga broja je 113 grnčara bilo samo iz Pirota. Najpoznatiji potiču iz sela Veliki i Mali Suvodol.

Подробнее
Priča o kačkavalju
25 февраль 2021

Početkom XVIII veka su Crnovunci ili Karakačani, čiji su koreni povezani sa Grcima ili Cincarima, počeli proizvodnju kačkavalja i izvoz na sva tada velika i poznata tržišta. Staroplaninske padine bogate lekovitim biljem su predstavljale pogodnu ispašu za sortu ovaca koju su sami naselili, i dobru osnovu za visokokvalitetno mleko. Šezdesetih godina dvadesetog veka je bio zvaničan sir Bele kuće. Uz stara srpska vina, najbolji je pirotski kačkavalj.

Подробнее
O Pirotskom ćilimu
17 февраль 2021

Naredne godine će se navršiti 130 godina od prvog zvaničnog pojavljivanja pirotskog ćilima na nekoj manifestaciji. Iz do tada običnog proizvoda za svakodnevnu upotrebu u domaćinstvu, pirotski ćilim je izrastao u statusni simbol, zaštitnika kuće i porodice, poslovne amajlije... Svojom neobičnom lepotom, originalnošću i dugovečnošću predstavlja pravo umetničko delo.

Подробнее
Pirotska umetnost
16 февраль 2021

Da li zaista postoji nešto što se može nazvati pirotskom umetnošću?

Подробнее
Visa
Banca Intesa
Verifed by Visa