Pirotska tvrđava - povod za Kosovsku bitku?

Pirotska tvrđava - povod za Kosovsku bitku?

17 апрель 2021

Pirot, 1386. godina. Bugarsko carstvo je na kolenima i Pirotska tvrđava postaje sledeća meta turske vojske. Momčilov grad, kako ga mnogi i danas zovu bio je nezaobilazna tačka Osmanlijskog pohoda na Srbiju. Knez Lazar šalje svog vojvodu Dimitrija koji oslobađa grad. Sultan Murat šalje 10.000 vojnika koji napadaju utvrđenje koje brani Lazareva vojska. Srbi su svesni da ne mogu da izdrže nalet Turaka, napuštaju grad i pale tvrđavu za sobom, ostavljajući Murata bez svog plena i važnog utvrđenja. Turski sultan je pobesneo, u godinama koje slede on podiže ogromnu vojsku i sprema se za boj koji će u mnogome obeležiti istoriju Srbije.

Da li sam privukao vašu pažnju?

Specijaliteti domaće kuhinje, kao i grnčarija i ćilim, nisu jedini simboli ovog grada, mada su to svakako zaslužili. Kula Momčilovog grada je često prva stvar koju posetioci vide na ulazu u Pirot, retko kome ne ostane u sećanju. Prema narodnom predanju osnivač grada je srpski vojvoda Momčilo, poznat po visini i viteškom umeću. Postoji legenda da je u dvoboju porazio cara Dušana Silnog ali o tome ćemo drugom prilikom. Naime, prvobitni deo grada podignut je na brdu Sarlah, vekovima pre Momčila, donji deo grada sazidan je na mestu koje je imalo funkciju groblja, a gde se danas nalazi rekonstruisana kula i park. Lokacija na kojoj je podignut prvi zid bila je od presudnog značaja za sudbinu Momčilovog grada i njegovog stanovništva. Donela je brojne trgovce koji su bili na putovanju iz Evrope u Aziju i obratno. Neki istoričari smatraju da je knez Lazar podigao (obnovio) grad sa namerom da spreči sve izvesniji upad Osmanlija u Srbiju. Teorija ima mnogo ali jedno je sigurno: Pirotska tvrđava imala je važnu ulogu u istoriji i sudbini Srbije tokom 14. veka.

Nažalost, mnogi naši sugrađani znaju jako malo o simbolu svog grada, često se dešava da turisti znaju više od samih građana, što se može smatrati sramotom. Nama ostaje da svako na svoj način prenese priču i legendu o Momčilovom gradu, a do tada ostaje ova divna građevina koja ne dozvoljava legendi da ode u zaborav. U mojim očima, tvrđava dobija na lepoti sa svakom novom pričom koju čujem o njoj, nadam se da je tako i kod vas. To je dovoljan razlog da nastavimo sa ovom temom u nekom od narednih tekstova, zar ne?     

 

Nenad Stanković


Najistaknutiji građani Pirota kroz istoriju (četvrti deo)

Подробнее

Археолошки локалитети ЈИ Србија - Archaeological Sites SI Serbia https://fb.watch/99ozj-yexv/

Подробнее

Pričanje priča jedan je od najvažnijih sadržalaca jedne civilizacije...

Подробнее
Fudbal u Pirotu
25 октябрь 2021

Istorijat najvažnije sporedne stvari na svetu, njen nastanak i razvoj u našem gradu

Подробнее
Guševica – svedok jednog vremena
21 октябрь 2021

„Ko se jednom napije vode sa Guševice, teško odlazi iz Pirota, a još ga teže zaboravlja“

Подробнее
Karađorđevići i Piroćanci
15 октябрь 2021

Kakve veze ima jedna od dve najuticajnije dinastije moderne istorije Srbije sa južnim krajevima oslobođenim za vreme Obrenovića

Подробнее

Da li ovaj znak na ćilimu predstavlja zlo ili nešto drugo? Kako su nacisti „ocrnili“ simbol sunca i dobre sreće utkane u pirotski ćilim

Подробнее

Najistaknutiji građani Pirota kroz istoriju (treći deo)

Подробнее

Retki se usuđuju i da govore o tome, danas je to naša tema

Подробнее

Najveće neotkriveno blago na Balkanu

Подробнее

Mit ili istina? Ako je 17 rimskih careva rođeno na teritoriji današnje Srbije, zašto Atila ne bi mogao biti sahranjen u Krupcu...?

Подробнее

Milan Piroćanac – prvi srpski moderni intelektualac

Подробнее

Greška ikonopisaca ili jedinstveni prizor na svetskom nivou?

Подробнее

Sukovski manastir je, poput Žiče, jedan od retkih u neposrednoj blizini glavnog putnog pravca i lako dostupan.

Подробнее

Da li je majka poslednjeg vladara Romejskog carstva ktitor manastira Poganovo?

Подробнее

Lekovito izvorište sakriveno unutar kanjona Gradašničke reke.

Подробнее

Ne kaže se slučajno da je Pirot kapija istoka i zapada. Nezaobilazna destinacija na putu između Evrope i Azije.

Подробнее

Dragoljub Jovanović - naučnik, političar, univerzitetski profesor, borac za slobodu...

Подробнее

Svaki Piroćanac i bez gledanja može stići do kapije kuće Malog Riste. Čuveni konak ovog trgovca, a današnji muzej, sem brojnih istorijski vrednih predmeta čuva i mnoge tajne, kao i priče o stanovnicima Pirota tokom 19. veka.

Подробнее
Kako pojesti peglanu kobasicu...?
26 апрель 2021

Lagano i sa uživanjem...

Подробнее

Vojvoda ili razbojnik, srpski ili bugarski junak?

Подробнее
Njeno veličanstvo...
7 март 2021

... peglana kobasica

Подробнее

Pirotski ćilimi su jedinstveni u svetu zbog načina izrade a nalaze se na Uneskovoj listi nematerijalnih kulturnih dobara Republike Srbije.

Подробнее

Grnčari sa šireg prostora Pirota su bili nadaleko poznati. O tome govori i podatak o njihovoj brojnosti, po kojoj je u Srbiji 1914. godine ukupno bilo 173 grčnara. Od toga broja je 113 grnčara bilo samo iz Pirota. Najpoznatiji potiču iz sela Veliki i Mali Suvodol.

Подробнее
Priča o kačkavalju
25 февраль 2021

Početkom XVIII veka su Crnovunci ili Karakačani, čiji su koreni povezani sa Grcima ili Cincarima, počeli proizvodnju kačkavalja i izvoz na sva tada velika i poznata tržišta. Staroplaninske padine bogate lekovitim biljem su predstavljale pogodnu ispašu za sortu ovaca koju su sami naselili, i dobru osnovu za visokokvalitetno mleko. Šezdesetih godina dvadesetog veka je bio zvaničan sir Bele kuće. Uz stara srpska vina, najbolji je pirotski kačkavalj.

Подробнее
O Pirotskom ćilimu
17 февраль 2021

Naredne godine će se navršiti 130 godina od prvog zvaničnog pojavljivanja pirotskog ćilima na nekoj manifestaciji. Iz do tada običnog proizvoda za svakodnevnu upotrebu u domaćinstvu, pirotski ćilim je izrastao u statusni simbol, zaštitnika kuće i porodice, poslovne amajlije... Svojom neobičnom lepotom, originalnošću i dugovečnošću predstavlja pravo umetničko delo.

Подробнее
Pirotska umetnost
16 февраль 2021

Da li zaista postoji nešto što se može nazvati pirotskom umetnošću?

Подробнее
Visa
Banca Intesa
Verifed by Visa