Fudbal u Pirotu

Fudbal u Pirotu

25 Oktobar 2021

Nakon Prvog svetskog rata Kraljevina Srbija ulazi u proces stabilizacije i modernizacije u svim sferama i na svim nivoima. Upravo ta modernizacija nije mimoišla ni sport koji je još pre rata bio vrlo rado prihvaćen u narodu.

Rađanje prvih sportskih društava pratio je i razvoj i popularizacija igre koja će tokom godina postati najpraćeniji sport u Srbiji, Evropi i svetu, reč je naravno o fudbalu.

Naravno, sva velika dešavanja najpre se odvijaju u glavnom gradu države, Beograd je uvek bio gostoljubiv prema strancima i onome što oni donose, a igra koja je potekla sa engleskih koledža ubrzo je svoje mesto našla i pod srpskim nebom.

Popularnost fudbala širila se munjevito i već 1919. godine u Pirot je stigla prva fudbalska lopta. Samo godinu dana kasnije osnovan je prvi fudblaski klub POLSK (Pirotski loptački sportski klub).

Njegovo osnivanje pratilo je i rađanje drugih klubova na teritoriji Pirota poput Građanskog, Jedinstva, Pobede, Gnjilana i drugih.

Ljudi su se, naivno, nadali da, nakon Albanije i Krfa, rata više neće biti.

Drugi svetski rat je sa sobom doneo i odneo mnogo toga, zemlja koja je u ratu i pod okupacijom ne može se baviti stvarima kao što su Kultura, sport i umetnost.

Ekspanzija i razvoj fudbala u Srbiji morala je da sačeka kraj rata i neko bolje vreme.

Tako je i bilo, nakon završetka rata, uz ko zna koju po redu obnovu države obnavlja se i sport, a fudbal dobija obrise popularnosti koju ima danas.

Ovde dolazimo i do dva važna datuma, jedan označava osnivanje Pirotskog podsaveza (1959.), dok drugi govori o formiranju Okružnog fudblaskog saveza Pirota (1992.)

Uz važne datume vezuju se i važna imena fudbalskog Pirota, pre svih pokojni Dragan Nikolić, pirotska privredna i sportska legenda, kako su ga novinari Politike svojevremeno opisali.

Sa njim na čelu, Radnički je dobio, u to vreme, moderan fudbalski stadion velikog kapaciteta, pomoćne terene, hotel sa parkingom i još mnogo toga.

Svaki igrač Radničkog imao je fantastičan tretman i sve uslove da trenira i igra.

Najveći uspesi ipak su izostali, vredni pomena jedini su rezultati u kupu, najpre četvrtfinale Kupa Jugoslavije 1975. i ispadanje u duelu sa Dinamom iz Zagreba, a mnogo kasnije i četvrtfinale Kupa SCG kada je FK Rad stao na put Radničkom.

Nikako ne treba zaboraviti ni ime Božidara Mišića, čoveka koji je imao veoma važnu ulogu u kulturološkom i sportskom uzdizanju Pirota, što svakako zaslužuje zaseban tekst, baš kao i delo Dragana Nikolića.

Mišić je, između ostalih stvari kojima se bavio, promovisao fudbal, kroz njegovu fudbalsku školu prošlo je brdo talentovanih fudbalera, a u spomen na svog prerano preminulog sina poklonio je zemlju za izgradnju fudbalskog stadiona u Pirotu.

 

Danas, interesovanje za fudbal u Pirotu opada, sve je manje zainteresovanih da učestvuju u ovom sportu, na tribini ili na terenu, a „stadion kraj Nišave“ strpljivo čeka vreme kada će ponovo, kao nekad, biti ispunjen do poslednjeg mesta.

Autor: Nenad Stanković


Najistaknutiji građani Pirota kroz istoriju (četvrti deo)

Čitaj dalje

Археолошки локалитети ЈИ Србија - Archaeological Sites SI Serbia https://fb.watch/99ozj-yexv/

Čitaj dalje

Pričanje priča jedan je od najvažnijih sadržalaca jedne civilizacije...

Čitaj dalje

„Ko se jednom napije vode sa Guševice, teško odlazi iz Pirota, a još ga teže zaboravlja“

Čitaj dalje

Kakve veze ima jedna od dve najuticajnije dinastije moderne istorije Srbije sa južnim krajevima oslobođenim za vreme Obrenovića

Čitaj dalje

Da li ovaj znak na ćilimu predstavlja zlo ili nešto drugo? Kako su nacisti „ocrnili“ simbol sunca i dobre sreće utkane u pirotski ćilim

Čitaj dalje

Najistaknutiji građani Pirota kroz istoriju (treći deo)

Čitaj dalje

Retki se usuđuju i da govore o tome, danas je to naša tema

Čitaj dalje

Najveće neotkriveno blago na Balkanu

Čitaj dalje

Mit ili istina? Ako je 17 rimskih careva rođeno na teritoriji današnje Srbije, zašto Atila ne bi mogao biti sahranjen u Krupcu...?

Čitaj dalje

Milan Piroćanac – prvi srpski moderni intelektualac

Čitaj dalje

Greška ikonopisaca ili jedinstveni prizor na svetskom nivou?

Čitaj dalje

Sukovski manastir je, poput Žiče, jedan od retkih u neposrednoj blizini glavnog putnog pravca i lako dostupan.

Čitaj dalje

Da li je majka poslednjeg vladara Romejskog carstva ktitor manastira Poganovo?

Čitaj dalje

Lekovito izvorište sakriveno unutar kanjona Gradašničke reke.

Čitaj dalje

Ne kaže se slučajno da je Pirot kapija istoka i zapada. Nezaobilazna destinacija na putu između Evrope i Azije.

Čitaj dalje

Dragoljub Jovanović - naučnik, političar, univerzitetski profesor, borac za slobodu...

Čitaj dalje

Svaki Piroćanac i bez gledanja može stići do kapije kuće Malog Riste. Čuveni konak ovog trgovca, a današnji muzej, sem brojnih istorijski vrednih predmeta čuva i mnoge tajne, kao i priče o stanovnicima Pirota tokom 19. veka.

Čitaj dalje

Lagano i sa uživanjem...

Čitaj dalje

Vojvoda ili razbojnik, srpski ili bugarski junak?

Čitaj dalje

Srednjovekovna građevina koja krije mnoge tajne.

Čitaj dalje
Njeno veličanstvo...
7 Mart 2021

... peglana kobasica

Čitaj dalje

Pirotski ćilimi su jedinstveni u svetu zbog načina izrade a nalaze se na Uneskovoj listi nematerijalnih kulturnih dobara Republike Srbije.

Čitaj dalje

Grnčari sa šireg prostora Pirota su bili nadaleko poznati. O tome govori i podatak o njihovoj brojnosti, po kojoj je u Srbiji 1914. godine ukupno bilo 173 grčnara. Od toga broja je 113 grnčara bilo samo iz Pirota. Najpoznatiji potiču iz sela Veliki i Mali Suvodol.

Čitaj dalje
Priča o kačkavalju
25 Februar 2021

Početkom XVIII veka su Crnovunci ili Karakačani, čiji su koreni povezani sa Grcima ili Cincarima, počeli proizvodnju kačkavalja i izvoz na sva tada velika i poznata tržišta. Staroplaninske padine bogate lekovitim biljem su predstavljale pogodnu ispašu za sortu ovaca koju su sami naselili, i dobru osnovu za visokokvalitetno mleko. Šezdesetih godina dvadesetog veka je bio zvaničan sir Bele kuće. Uz stara srpska vina, najbolji je pirotski kačkavalj.

Čitaj dalje
O Pirotskom ćilimu
17 Februar 2021

Naredne godine će se navršiti 130 godina od prvog zvaničnog pojavljivanja pirotskog ćilima na nekoj manifestaciji. Iz do tada običnog proizvoda za svakodnevnu upotrebu u domaćinstvu, pirotski ćilim je izrastao u statusni simbol, zaštitnika kuće i porodice, poslovne amajlije... Svojom neobičnom lepotom, originalnošću i dugovečnošću predstavlja pravo umetničko delo.

Čitaj dalje
Pirotska umetnost
16 Februar 2021

Da li zaista postoji nešto što se može nazvati pirotskom umetnošću?

Čitaj dalje
Visa
Banca Intesa
Verifed by Visa