Pirotska tvrđava - povod za Kosovsku bitku?

Pirotska tvrđava - povod za Kosovsku bitku?

17 April 2021

Pirot, 1386. godina. Bugarsko carstvo je na kolenima i Pirotska tvrđava postaje sledeća meta turske vojske. Momčilov grad, kako ga mnogi i danas zovu bio je nezaobilazna tačka Osmanlijskog pohoda na Srbiju. Knez Lazar šalje svog vojvodu Dimitrija koji oslobađa grad. Sultan Murat šalje 10.000 vojnika koji napadaju utvrđenje koje brani Lazareva vojska. Srbi su svesni da ne mogu da izdrže nalet Turaka, napuštaju grad i pale tvrđavu za sobom, ostavljajući Murata bez svog plena i važnog utvrđenja. Turski sultan je pobesneo, u godinama koje slede on podiže ogromnu vojsku i sprema se za boj koji će u mnogome obeležiti istoriju Srbije.

Da li sam privukao vašu pažnju?

Specijaliteti domaće kuhinje, kao i grnčarija i ćilim, nisu jedini simboli ovog grada, mada su to svakako zaslužili. Kula Momčilovog grada je često prva stvar koju posetioci vide na ulazu u Pirot, retko kome ne ostane u sećanju. Prema narodnom predanju osnivač grada je srpski vojvoda Momčilo, poznat po visini i viteškom umeću. Postoji legenda da je u dvoboju porazio cara Dušana Silnog ali o tome ćemo drugom prilikom. Naime, prvobitni deo grada podignut je na brdu Sarlah, vekovima pre Momčila, donji deo grada sazidan je na mestu koje je imalo funkciju groblja, a gde se danas nalazi rekonstruisana kula i park. Lokacija na kojoj je podignut prvi zid bila je od presudnog značaja za sudbinu Momčilovog grada i njegovog stanovništva. Donela je brojne trgovce koji su bili na putovanju iz Evrope u Aziju i obratno. Neki istoričari smatraju da je knez Lazar podigao (obnovio) grad sa namerom da spreči sve izvesniji upad Osmanlija u Srbiju. Teorija ima mnogo ali jedno je sigurno: Pirotska tvrđava imala je važnu ulogu u istoriji i sudbini Srbije tokom 14. veka.

Nažalost, mnogi naši sugrađani znaju jako malo o simbolu svog grada, često se dešava da turisti znaju više od samih građana, što se može smatrati sramotom. Nama ostaje da svako na svoj način prenese priču i legendu o Momčilovom gradu, a do tada ostaje ova divna građevina koja ne dozvoljava legendi da ode u zaborav. U mojim očima, tvrđava dobija na lepoti sa svakom novom pričom koju čujem o njoj, nadam se da je tako i kod vas. To je dovoljan razlog da nastavimo sa ovom temom u nekom od narednih tekstova, zar ne?     

 

Nenad Stanković


Najistaknutiji građani Pirota kroz istoriju (četvrti deo)

Čitaj dalje

Археолошки локалитети ЈИ Србија - Archaeological Sites SI Serbia https://fb.watch/99ozj-yexv/

Čitaj dalje

Pričanje priča jedan je od najvažnijih sadržalaca jedne civilizacije...

Čitaj dalje
Fudbal u Pirotu
25 Oktobar 2021

Istorijat najvažnije sporedne stvari na svetu, njen nastanak i razvoj u našem gradu

Čitaj dalje

„Ko se jednom napije vode sa Guševice, teško odlazi iz Pirota, a još ga teže zaboravlja“

Čitaj dalje

Kakve veze ima jedna od dve najuticajnije dinastije moderne istorije Srbije sa južnim krajevima oslobođenim za vreme Obrenovića

Čitaj dalje

Da li ovaj znak na ćilimu predstavlja zlo ili nešto drugo? Kako su nacisti „ocrnili“ simbol sunca i dobre sreće utkane u pirotski ćilim

Čitaj dalje

Najistaknutiji građani Pirota kroz istoriju (treći deo)

Čitaj dalje

Retki se usuđuju i da govore o tome, danas je to naša tema

Čitaj dalje

Najveće neotkriveno blago na Balkanu

Čitaj dalje

Mit ili istina? Ako je 17 rimskih careva rođeno na teritoriji današnje Srbije, zašto Atila ne bi mogao biti sahranjen u Krupcu...?

Čitaj dalje

Milan Piroćanac – prvi srpski moderni intelektualac

Čitaj dalje

Greška ikonopisaca ili jedinstveni prizor na svetskom nivou?

Čitaj dalje

Sukovski manastir je, poput Žiče, jedan od retkih u neposrednoj blizini glavnog putnog pravca i lako dostupan.

Čitaj dalje

Da li je majka poslednjeg vladara Romejskog carstva ktitor manastira Poganovo?

Čitaj dalje

Lekovito izvorište sakriveno unutar kanjona Gradašničke reke.

Čitaj dalje

Ne kaže se slučajno da je Pirot kapija istoka i zapada. Nezaobilazna destinacija na putu između Evrope i Azije.

Čitaj dalje

Dragoljub Jovanović - naučnik, političar, univerzitetski profesor, borac za slobodu...

Čitaj dalje

Svaki Piroćanac i bez gledanja može stići do kapije kuće Malog Riste. Čuveni konak ovog trgovca, a današnji muzej, sem brojnih istorijski vrednih predmeta čuva i mnoge tajne, kao i priče o stanovnicima Pirota tokom 19. veka.

Čitaj dalje

Lagano i sa uživanjem...

Čitaj dalje

Vojvoda ili razbojnik, srpski ili bugarski junak?

Čitaj dalje
Njeno veličanstvo...
7 Mart 2021

... peglana kobasica

Čitaj dalje

Pirotski ćilimi su jedinstveni u svetu zbog načina izrade a nalaze se na Uneskovoj listi nematerijalnih kulturnih dobara Republike Srbije.

Čitaj dalje

Grnčari sa šireg prostora Pirota su bili nadaleko poznati. O tome govori i podatak o njihovoj brojnosti, po kojoj je u Srbiji 1914. godine ukupno bilo 173 grčnara. Od toga broja je 113 grnčara bilo samo iz Pirota. Najpoznatiji potiču iz sela Veliki i Mali Suvodol.

Čitaj dalje
Priča o kačkavalju
25 Februar 2021

Početkom XVIII veka su Crnovunci ili Karakačani, čiji su koreni povezani sa Grcima ili Cincarima, počeli proizvodnju kačkavalja i izvoz na sva tada velika i poznata tržišta. Staroplaninske padine bogate lekovitim biljem su predstavljale pogodnu ispašu za sortu ovaca koju su sami naselili, i dobru osnovu za visokokvalitetno mleko. Šezdesetih godina dvadesetog veka je bio zvaničan sir Bele kuće. Uz stara srpska vina, najbolji je pirotski kačkavalj.

Čitaj dalje
O Pirotskom ćilimu
17 Februar 2021

Naredne godine će se navršiti 130 godina od prvog zvaničnog pojavljivanja pirotskog ćilima na nekoj manifestaciji. Iz do tada običnog proizvoda za svakodnevnu upotrebu u domaćinstvu, pirotski ćilim je izrastao u statusni simbol, zaštitnika kuće i porodice, poslovne amajlije... Svojom neobičnom lepotom, originalnošću i dugovečnošću predstavlja pravo umetničko delo.

Čitaj dalje
Pirotska umetnost
16 Februar 2021

Da li zaista postoji nešto što se može nazvati pirotskom umetnošću?

Čitaj dalje
Visa
Banca Intesa
Verifed by Visa